http://www.bebok.eu/article/2157

Помощни средства по пътя към Естествена Бебешка Хигиена (ЕБХ) - Част 1

В следващите няколко дни на вашето вниманиепредставяме четири стъпки, които ви съветваме да предприемете, ако сте избрали в вашия бебок да практитикувате Естествена Бебешка Хигиена (ЕБХ). Повече за това "чудо" можете да прочетете тук .

 

1.Установяване на точния момент

Ритми и модел на поведение

За да определите точния момент, са важни различни компоненти, които могат да помогнат на майката да разпознае нуждите на детето си по-добре.

   През деня съществува един общ, цялостен ритъм: Колко често трябва да се изхожда бебето, по кое време на деня и кога е повече, кога по-малко? След това има по-специални моменти за изхождането, които са в зависимост от особени случаи, като съня, кърменето и активността на бебето. Освен това има и други фактори като климатични промени, болестни състояния или стрес, които могат да повлияят интервалите между изхожданията.

Колко често трябва да се изхожда детето?

Повечето майки знаят точно колко пъти на ден ака детето им. При едно новородено това е между два и пет пъти. По-големи кърмачета често не акат по няколко дни, без това да представлява проблем. Като цяло, едно голямо бебе ака

Демонстрация на ЕБХОще от раждането си бебето може да дава знаци на родителите, когато има нужда. И може да се изхожда щом родителите го подканят... Това е едно естествено природно чувство за хигиена. Затова нарекохме метода Естествена Бебешка Хигиена.

Тази вид комуникация бебе <> родител се практикува от хилядолетия в цял свят и там хората не познават памперси, пелени и подмокрени бебета
.

 

един-два пъти на ден, при някои е редовно в точно определен момент от денонощието, например всяка сутрин. След първите седмици или месеци от живота на бебето ритъмът се утвърждава ясно.

Но колко често трябва да пишка бебето? Откъде можете да знаете кога да го изпишкате?

Отговорът е много лесен: Винаги, когато получите сигнал от бебето или имате чувството, че сега е моментът. Ако сте концентрирани върху нуждите на детето си, вместо върху определен резултат или ви е грижа за килима, би трябвало да нямате проблеми.

Бебетата имат съвсем естествен ритъм на изхождане. „Те пишкат непрекъснато“ - казват майки на съвсем малки бебета. Може да останете с такова впечатление, но в действителност това не е така. Като цяло, новородените пишкат между осем и осемнайсет пъти на ден. По-малко от шест пъти би означавало, че детето е болно или има проблеми с отделянето и причината за това трябва да се открие. Постепенно се увеличава количеството урина, което бебето може да задържи в пикочния си мехур, както и интервалите между пишканията. По принцип, когато практикувате ЕБХ, би трябвало бебето между 2 и 4 месеца да пишка все по-малко. Ако при вас е така, наблюдавайте детето си и продължавайте. Може би, ще можете да откриете ритъм. Някои бебета имат необходимост да пишкат повече в определено време на деня. Моят син  трябваше, например, известно време да пишка след събуждане, после около 20-30 минути по-късно пак и отново в следващите часове. Следобяд и вечер, обаче, често по 3-4 часа нямаше изобщо нужда.

По време на сън

По време на дълбок сън бебетата се подмокрят рядко. Повечето се събуждат нощем или по време на дрямката си, когато имат нужда да пишкат, така че този момент лесно може да се улови. Времето сутрин, след събуждане, е добре познато на всички майки по света, които практикуват метода. Нощем бебетата често имат ясно изразен, надежден ритъм. Те се събуждат, защото трябва да пишкат. След това отново заспиват при кърменето.

По време на кърмене

Нуждата от уриниране зависи непосредствено от кърменето. Бебе, което се кърми на поискване, в началото най-вероятно няма още ясно забележим ритъм. Неговите изхождания изглеждат случайно разпределени през деня. Ако Вие не се съсредоточвате върху часовника, а се ориентирате повече по физиологичния ритъм на бебето, може би все пак ще откриете някакъв образец. Честотата и времето на изхождане може често да са свързани с времето на кърмене, особено ако практикувате ЕБХ по-отдавна.

   Бебетата може да пишкат веднага след кърмене или определено време след това (около 10-20 минути по-късно). Тук роля има коликалният рефлекс. Някои съвсем малки бебета отделят урина или изпражнения по време на самото кърмене. Затова се препоръчва да имате приготвено гърне или легенче и да го държите под бебето. Новородени, които се кърмят често през деня, се и изхождат доста често. Постепенно изхожданията намаляват, дори и когато нуждите от кърмене остават същите.

Хранене, време и стрес

   Промени в храненето, климата и навиците могат да повлияят на честотата на изхожданията на бебето. Вероятно ще установите, че времето на уриниране се променя, ако сте на път или въведете някакво ново действие в ежедневието. Преместване, емоционален стрес, болест или трудни фази на развитието, като начало на пълзенето или никнене на зъби, също могат да имат въздействие върху храносмилането и изхождането, както и върху кърменето и съня.

   Когато бебето Ви започне да приема твърда храна, консистенцията и цветът на изпражненията се променят. Стават по-тъмни, по-твърди и сухи и часовете, в които детето се изхожда, също се променят. Хранителни алергии или чувствителност към определени продукти могат да бъдат причина за по-често уриниране и да повлияят на

Поза за ЕБХ

Когато кръста на бебето още не е укрепнал можете просто да го придържате над гърнето.

 храносмилането.

   Аз винаги знаех, че трябва да се погрижа за допълнителни възможности за пишкане, когато синът ми беше ял диня. Заради силно диуретичния ефект на този плод трябваше да му го давам само много рано през деня. Когато беше ял диня вечерта, през нощта многократно го носех до тоалетната, за да остане леглото сухо. Други диуретици, които засилват нуждата от уриниране, са например грозде, целина, магданоз, сок от грейпфрут и кофеин (в шоколад или в кърмата). Също, когато бебето суче много вечер, нощем трябва по-често да пишка.

   Сезоните и климатичните промени също имат ясно изразено влияние върху уринирането. "Майки от по-топлите страни се справят по-леко с ЕБХ от нас. (Lauri Nandyal – майка, лекар от Ohio, USA) От една страна, децата не са толкова дебело облечени, а от друга – те отделят по-малко урина. Постоянната горещина предизвиква отделянето на вода през кожата, също и вентилаторите в помещенията отнемат влага от кожата. Това установих при моето бебе, докато бяхме в Индия. Освен това, беше изключително трудно да получим чиста, стерилна вода, въпреки че аз опитвах да пия, колкото може повече, но не ми се удаде. Аз също губех много вода чрез потенето. Знаех, че с кърмата дъщеря ми получава по-малко вода от обикновено. Навън цареше жега над 40°С, а вътре държахме постоянно включен вентилатор. Бебето ми беше сухо безпроблемно и без усилия стана "чисто", когато се прибрахме през зимата в Охайо."
   В много горещи дни урината се оцветява по-тъмно и количеството и става по-малко, което е алармен сигнал, че трябва да кърмите по-често и да внимавате за водния баланс на бебето.

   Ако наблюдавате бебето си и се нагодите по него, скоро ще откриете неговия собствен и неповторим ритъм. Може би ще го разпознаете, използвайки разума си или пък просто ще се почувствате "в хармония" с Вашето дете и ще знаете кога е време. Желателно е да останете отворени за детето си, без да прекалявате с концентрирането върху времевите интервали. Ако в първите седмици от живота не бебето го наблюдавате от една спокойна, изпълнена с любов и позитивност позиция, Вашето чувство за времето ще дойде от само себе си.

 

 

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Фотоконкурс: Най-сладките есенни бебоци 2017 – победители!

Фотоконкурс: Най-сладките есенни бебоци 2017...

Есента отмина, идват студените зимни дни, но с фотоконкурса ни "Най-сладките есенни бебоци”, ние сме все още в...
„Най-сладките бебоци” - печеливш от игра 7 с награди от kidsdecor.eu

„Най-сладките бебоци” - печеливш от игра 7...

На 01.12.2017 Bebok.eu съвместно с Декорация за детската стая kidsdecor.eu стартирахме междинна игра, част от...
„Най-сладките бебоци” - печеливш от игра 6 с награди от OralCare.bg

„Най-сладките бебоци” - печеливш от игра 6...

На 29.11.2017 Bebok.eu съвместно с OralCare.bg - Продукти за орална хигиена
стартирахме междинна игра, част от конкурса...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: