Header тениски

Кърмене и импланти – възможно ли е?

Решението да коригира формата и/или размера на бюста си чрез импланти е въпрос изцяло на личен избор за всяка жена, но наред с всички други фактори, които обикновено се разглеждат при взимането му, е добре да се обмисли още един – промените в гърдите, които неминуемо настъпват при бременност и раждане на дете. Дали при това положение поставянето на импланти крие риск от усложнения, дискомфорт и компрометиране на кърменето на бебето?

По време на бременността гърдите обикновено увеличават размера си – жените почти винаги са принудени да сменят сутиена си с такъв с по-голям размер на чашката, а освен това още от първите седмици изпитват тежест и болка в гърдите – един от вестоносците на настъпилата бременност. В началото тези усещания произтичат от хормоналните промени в организма, а след няколко месеца млечните жлези в гърдите започват да лактират (да произвеждат мляко). Как протичат и се усещат тези процеси, когато в гърдите са поставени импланти, и как се осъществява кърменето на бебето, когато майката е решена да не храни детето си с адаптирани млека?

В общия случай наличието на импланти в гърдите на майката не би следвало да й попречи да кърми детето си, но не и без да й се наложи да преодолее някои предизвикателства, произтичащи от това. Най-често на преден план излиза неприятното усещане, свързано със свръхчувствителността на зърната при поставяне на бебето да суче. Също така при слизане на млякото усещането за препълване, напрежение и втвърдяване в гърдите може да бъде действително болезнено, а рискът от развиване на мастит поради не добро дрениране на млечните канали нараства.

Всичко това би могло да откаже майката от това да кърми детето си, макар че подобни усложнения са чести и при майки без гръдни корекции. Те обаче са преодолими и не означават непременно край на кърменето. При всички положения при подобен сценарий майката се нуждае на първо място от адекватна помощ и правилни насоки за преодоляване на трудностите, които на този етап в най-висока степен могат да бъдат предоставени от квалифицирани, международно сертифицирани консултантки по кърмене (ЛЛЛ, НАПК и др.)

Ако обмисляте поставяне на импланти в гърдите, но същевременно имате нагласа и планове за предстояща бременност, специалистите имат за вас следната препоръка: поискайте инцизията (разрезът) да бъде направена откъм подмишницата, така че да се сведе до минимум рискът от потенциално увреждане на нервите. Инцизия на зърното, от друга страна, може да причини най-големи щети и да редуцира чувствително количеството на произвежданото в гърдите мляко.

Важно е още при поставянето на имплантите да сте наясно защо предприемате корекцията. Ако причината е, че имате хипопластичен (недоразвит) бюст или недостатъчно жлезиста тъкан, тогава кърменето би било съпътствано от проблеми независимо дали в гърдите има поставени импланти или не. Някои жени с подобни аномалии успяват да кърмят, макар и най-често в комбинация с даване на добавка от адаптирано мляко, докато при други лактацията така и не се случва. Консултацията с акушер-гинеколог и/или мамолог е задължителна за изясняване на конкретния случай.

 

Казано накратко, ако в гърдите, в които са поставени импланти, е налице нормалното количество жлезиста тъкан и операцията е извършена от високо квалифицирани специалисти, шансовете за успешно кърмене са големи. Ако жлезистата тъкан е недоразвита, с или без импланти кърменето няма да бъде лесно, ако изобщо може да се осъществи.

Тук е мястото отново да подчертаем колко важно е при каквито и да било проблеми, свързани с кърменето, да се обърнем към вещо лице – препоръчително към педиатъра на бебето и квалифициран конултант по кърмене. Чрез редица методи, а в някои случаи и чрез комбинация с хранителни или медикаментозни добавки, количествата на произвежданото мляко могат да бъдат увеличени, като на първо място винаги ще бъдат качеството и количеството на кърменията, тъй като лактацията работи на принципа на търсенето и предлагането.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Фотоконкурс: Най-сладките есенни бебоци 2017 – победители!

Фотоконкурс: Най-сладките есенни бебоци 2017...

Есента отмина, идват студените зимни дни, но с фотоконкурса ни "Най-сладките есенни бебоци”, ние сме все още в...
„Най-сладките бебоци” - печеливш от игра 7 с награди от kidsdecor.eu

„Най-сладките бебоци” - печеливш от игра 7...

На 01.12.2017 Bebok.eu съвместно с Декорация за детската стая kidsdecor.eu стартирахме междинна игра, част от...
„Най-сладките бебоци” - печеливш от игра 6 с награди от OralCare.bg

„Най-сладките бебоци” - печеливш от игра 6...

На 29.11.2017 Bebok.eu съвместно с OralCare.bg - Продукти за орална хигиена
стартирахме междинна игра, част от конкурса...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: