https://barbabebe.com/bb/index.php?route=product/product&path=61_59&product_id=50

Кърмене и пушене


“Безопасно ли е майката да пуши, ако кърми бебето си? Може ли майката да използва никотинови лепенки за отказване на цигарите, докато кърми?”

Днес всички са наясно с рисковете, които носи пушенето както за пушача, така и за хората около него. Бременността обикновено се оказва основателна причина за жената да откаже цигарите.

По принцип, пушенето не пречи на кърменето, но колкото повече пуши майката, толкова по-голям е рискът за здравето – нейното и на бебето й, – независимо дали бебето е кърмено или изкуствено хранено.

Според THE BREASTFEEDING ANSWER BOOK на La Leche League, ако майката пуши по-малко от 20 цигари на ден, рискът бебето да получава никотин през кърмата са малки. Ако майката пуши между 20 и 30 цигари на ден, рискът се увеличава. При майките, които пушат повече от 30 цигари на ден, кърмата намалява и е възможно бебето да получи здравословни проблеми като повдигане, повръщане, абдоминални гърчове и разстройство. (Vorherr 1974) Майката може да намали този риск, като пуши минимално количество цигари.

Когато майката изпуши цигара, нивата на никотина в кръвта и кърмата й отначало се повишават, но с времето спадат. Половината от поетия никотин бива елиминиран от организма за 95 минути. По тази причина, майката не трябва да пуши точно преди и по време на кърмене.

Пушенето се сварзва с ранно отбиване, производство на по-малко кърма и с възпрепятстване на рефлекса на потичане на млякото. Пушенето понижава нивата на пролактин в кръвта. Едно проучване (Hopkinson et al 1992) ясно показва понижаването на производството на кърма две седмици след раждането – то е средно 514 мл на ден при непушачките и 406 мл при пушачките. Освен това, пушечките имат по-бърз метаболизъм и са по-слаби от непушачките, поради което запасите от калории за кърмене могат да бъдат недостатъчни и майката трябва да яде повече.

Пушенето се свързва с по-голяма раздразнителност на бебето. Според едно проучване, 40% от бебетата, кърмени от майки-пушачки, имат колики (плачат неутешимо по 2-3 часа на ден), в сравнение с 26% от бебетата на майки-непушачки (Matheson and Rivrud 1989). Важно е да се отбележи, че дори изкуствено хранените бебета имат повече колики, ако единият или и двамата родители са пушачи (Lawrence, p.519).

Както и да е хранено бебето, родителите не трябва да го излагат на цигарения дим, като пушат в друга стая или най-добре – извън жилището. Проучванията показват рисковете за детето, когато единият или и двамата родители пушат. При едно проучване, учените изследвали честотата на болестите на дихателната ситема на 2205 бебета и намерили голяма зависимост между навиците на пушене на родителите и честотата на заболявания като пневмония, бронхит и Синдром на внезапната бебешка смърт ( Sudden Infant Death Syndrome - SIDS ) през първата година от живота на бебето (Colley and Corkhill 1974). Този риск съществува както при кърмени, така и при изкуствено хранени бебета.

Изкуствено хранените бебета страдат от болести на дихателната система по-често от кърмените. Поради тази причина, изкуствено хранено бебе, чиято майка или член от семейството пуши, е още по-застрашено от такива проблеми. Според д-р Jack Newman, “По-опасно за бебето е майката да не го кърми, отколкото да го кърми и да пуши. Решението зависи от майката, а аз бих я насърчил да кърми.”

Според издание на "Medications And Mother's Milk" на Thomas W. Hale, R.Ph., Ph.D. от 1999 г., нивото на никотин в кръвта на пушачите (при 20 изпушени цигари на ден) е средно 44 нанограма на милилитър (ng/mL), докато при използване на никотинови лепенки то е средно 17 ng/mL, в зависимост от предписаната доза. Д-р Hale пише, че “Следователно, очакваното ниво на никотина в кърмата при жените, използващи никотинови лепенки, ще бъде по-ниско, отколкото при пушачките, при положение, че майката спазва предписаната доза и не пуши. Жени, които използват никотинови лепенки и в същото време пушат, ще имат много високи нива на никотин в кръвта и могат да застрашат кърменото си бебе. Лепенките трябва да се махат преди лягане, за да се намали излагането на бебето на тях, както и страничните ефекти като кошмари например.” “С никотинова дъвка, нивото на никотин в серума на майката е средно 30-60% от това при пушачите. Докато при лепенките има постоянно ниско ниво на никотинова плазма, при никотиновата дъвка има големи вариации на нивото на никотин в кръвната плазма, когато дъвката е дъвкана бързо, подобно на пушенето на цигара. Майките, които искат да използват никотинова къвка, докато кърмят, трябва да се въздържат да кърмят в продължение на 2-3 часа след дъвката.”

Коментари:

teodora

14.09.2012

iskam da vi popitam sega sam v 9 mesec i slet 1 semica 6e rajdam ima li problem 4e pu6a a kogato roda moga li pak da prodalja da pu6a ili 6e trqva da spra da pu6a

milka tomeva

13.12.2012

ako pu6a do 10 cigari na den mnogo li 6te vredq na bebeto kato qde karma

Bebok.eu

13.12.2012

Здравейте Милка,

Както пише и в самата статия, колкото повече пуши майката, толкова по-голям е рискът за здравето, както нейното, така и на бебето й, независимо дали бебето е кърмено или изкуствено хранено.

Принципно изключително е вредно да пушите и да кърмите, в някой случай, дори е по-вредно отколкото ако сте пушила докато сте износвала бебето си.

Да пушите и кърмите е много вредно за бебето, тъй като чрез кърмата то се храни, а тя се произвежда от вашето тяло и от веществата, които поемате - храна, течности, и съответно цигари, ако пушите. Така вредата от цигарите се поема още по директно от малкият детски организъм, чрез кърмата.

Препоръчваме ви, с оглед здравето на бебето ви, а и ваше здраве, да спрете пушенето.

Ето още няколко статии по темата:
Пушачите не трябва дори да целуват бебета
http://bebok.eu/article/491

Bebok.eu

13.12.2012

Теодора, здравейте,

За вас важи същото, което отговорихме и на Милка.

Пушенето е вредно, не само за вас, а и за вашето бебе.

Тук можете да откриете още полезна информация за пушенето и бременнотта:

Вреда от пушенето
http://bebok.eu/article/1287

Пушенето води до поява на патологии
http://bebok.eu/article/919

За бременността и пушенето
http://bebok.eu/article/420

Пушенето по време на бременност-пагубна грешка
http://bebok.eu/article/603

ashley

19.03.2013

Здрaвейте.кърмих бебето си месец (по точно изцеждaх се и му дaвaх със шише) и кърмaтa ми спря след което пропуших.искaм дa попитaм aко спрa цигaрите след колко време могa дa опитaм пaк ддa кърмя?Блaгодaря предвaрително

Стаси

14.05.2015

ashley щом веднъж ти спре кърмата, чакай да ти се появи отново при следващото ти раждане а до тогава има адаптирани млека.

Янислава

09.09.2015

Здравейте искам да попитам аз кармя пуша около 10 цигари на ден вредно ли е

Bebok.eu

11.09.2015

Янислава, здравейте,

Отговора ни е ДА, вредно е. Вредно е за вас и за малкото ви бебоче. То поема, чрез кърмата ви всичко полезно и всичко вредно, което консумирате вие, като храна и напитки. Така че, по този начин то също се трови от цигарите, които вие пушите. Вредата от тях достига и донеговият малък, беззащитен и крехък организъм. Препоръчваме ви да спрете цигарите докато кърмите, а би било прекрасно и добре за вас след това да не ги започвате отново :)

Оля

07.12.2015

Здравейте :) Нали уж по последни проучвания никотинът се разнасял из организма за 95 минути ,при което при бебето не отивали никакви вредни вещества или поне почти сведени до 0 ...? Аз кърмя и пуша по 4-5 цигари на ден и спазвам тия 95 минути с успокоението ,че не вредя ..Не съм забелязала да ми намаля кърмата както и раздразнения в бебето..

ivanka

14.01.2016

Изкам да попитам ако пуша 4цигари на ден вредили на бебето ми когато кармя.

Bebok.eu

15.01.2016

ivanka, здравейте, със сигурност не е хубаво да се пуши по време на бременност и кърмене.

Християна

03.06.2016

А по една цигара на ден ще навредили на кърменето

Bebok.eu

07.06.2016

Християна, Здравейте, по време на бременност и кърмене детенцето ви се храни от вас самата и всичко, което попада във вашият организъм попада и в неговият, така че най-добре е да водите здравословен начин на живот по това време.

vanesa

18.07.2016

zasto nqmam karma pritesnqvam se mnogo

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Бебе разви отравяне с олово от хомеопатична магнитна гривна

Бебе разви отравяне с олово от...

Малко момиченце от Кънектикът, САЩ, е развило отравяне с олово в резултат на поставената на ръчичката му гривна...
Отново на училище: Как да изградите правилен режим на нощен сън на детето

Отново на училище: Как да изградите...

Връщането към обичайния график и ритъм на работното ежедневие след двуседмичен отпуск може да е истински...
ИНОВАЦИЯ ОТ ПРЕСТИЖ

ИНОВАЦИЯ ОТ ПРЕСТИЖ

В своята 20 годишна история „Престиж-96“ АД винаги се стреми към иновации и съвършенство във всичко, което прави...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: