Header тениски

Ранното или много късното захранване повишават ли риска от диабет тип 1?


Поради притесненията на родители на застрашени от диабет бебета, през 2003 година бяха проведени две проучвания по темата, дали прекалено ранното (преди навършване на 3 месеца) или много късното захранване (след 7 месеца) повишават риска от развитие на диабет 1 тип при предразположени бебета.

Основната информация, получена чрез проучванията, може да се обобщи така: Всички бебета, включени в проучването, са били с повишен риск за развиване на диабет 1 тип (повечето са имали 1 родител с диабет 1 тип). И двете проучвания доказват, че прекалено ранното въвеждане на оризова или съдържаща глутен каша повишава риска от развитие на диабет 1 тип.

Едното от проучванията доказва, че въвеждането на оризова или съдържаща глутен каша след 7-месечна възраст повишава риска от развитие на диабет. Отбелязано е обаче , че ако кашата се въведе, докато бебето все още е кърмено, автоимунните реакции са минимални, независимо от възрастта на бебето.

Предполага се, че причината за поява на проблеми дори при късно захранване е, че по-голямото дете обикновено яде повече от новата храна. Затова е много важно, дори при късно захранване, новите храни да се въвеждат по малко, бавно и постепенно.

В данните от изследването не е публикувана информация за това, били ли са бебетата кърмени и дали са били само на кърма до момента на захранването, макар че тази информация е била събрана по време на проучването. Тези бебета са имали повишен риск, но и при тях има голяма разлика между бебета, които изобщо не са били кърмени, такива, които са били кърмени частично, изключително кърмени 3-4 месеца и изключително кърмени 6 месеца.

Второто проучване не доказва повишен риск при бебета, които са захранени след 6 месеца със съдържаща глутен каша.

Лекарите призовават за умереност при интерпретирането на резултатите от проучванията. Тези проучвания не предоставят достатъчен материал за изводи, и не е разумно да се твърди, че 'бебешката каша предизвиква диабет'. След 2 десетилетия на проучвания, самите причини за диабет 1 тип още не са известни. До сега е имало много теории, по които са се увличали притеснените родители, и никоя от тях не се е оказала вярна.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Летните оферти са тук!  Възползвай се: ДВА месеца - 79 лв!

Летните оферти са тук! Възползвай се: ДВА...

Летните оферти са тук! Възползвай се: ДВА месеца - 79 лв!
KAEDRA печеливши от игра 2

KAEDRA печеливши от игра 2

На 11.07.2017 Bebok.eu съвместно с KAEDRA стартирахме съвместна игра, която за съжаление приключи, но дойде време да обявим...
Как доброто планиране на времето ни пести над 200 лв. месечно

Как доброто планиране на времето ни пести...

Наскоро пoпаднах на много интересен материал в Business Insider. В него блогърката Ана Дейвис разказва как по-доброто...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=20840592&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: