Header тениски

Ранното или много късното захранване повишават ли риска от диабет тип 1?


Поради притесненията на родители на застрашени от диабет бебета, през 2003 година бяха проведени две проучвания по темата, дали прекалено ранното (преди навършване на 3 месеца) или много късното захранване (след 7 месеца) повишават риска от развитие на диабет 1 тип при предразположени бебета.

Основната информация, получена чрез проучванията, може да се обобщи така: Всички бебета, включени в проучването, са били с повишен риск за развиване на диабет 1 тип (повечето са имали 1 родител с диабет 1 тип). И двете проучвания доказват, че прекалено ранното въвеждане на оризова или съдържаща глутен каша повишава риска от развитие на диабет 1 тип.

Едното от проучванията доказва, че въвеждането на оризова или съдържаща глутен каша след 7-месечна възраст повишава риска от развитие на диабет. Отбелязано е обаче , че ако кашата се въведе, докато бебето все още е кърмено, автоимунните реакции са минимални, независимо от възрастта на бебето.

Предполага се, че причината за поява на проблеми дори при късно захранване е, че по-голямото дете обикновено яде повече от новата храна. Затова е много важно, дори при късно захранване, новите храни да се въвеждат по малко, бавно и постепенно.

В данните от изследването не е публикувана информация за това, били ли са бебетата кърмени и дали са били само на кърма до момента на захранването, макар че тази информация е била събрана по време на проучването. Тези бебета са имали повишен риск, но и при тях има голяма разлика между бебета, които изобщо не са били кърмени, такива, които са били кърмени частично, изключително кърмени 3-4 месеца и изключително кърмени 6 месеца.

Второто проучване не доказва повишен риск при бебета, които са захранени след 6 месеца със съдържаща глутен каша.

Лекарите призовават за умереност при интерпретирането на резултатите от проучванията. Тези проучвания не предоставят достатъчен материал за изводи, и не е разумно да се твърди, че 'бебешката каша предизвиква диабет'. След 2 десетилетия на проучвания, самите причини за диабет 1 тип още не са известни. До сега е имало много теории, по които са се увличали притеснените родители, и никоя от тях не се е оказала вярна.

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Бебе разви отравяне с олово от хомеопатична магнитна гривна

Бебе разви отравяне с олово от...

Малко момиченце от Кънектикът, САЩ, е развило отравяне с олово в резултат на поставената на ръчичката му гривна...
Отново на училище: Как да изградите правилен режим на нощен сън на детето

Отново на училище: Как да изградите...

Връщането към обичайния график и ритъм на работното ежедневие след двуседмичен отпуск може да е истински...
ИНОВАЦИЯ ОТ ПРЕСТИЖ

ИНОВАЦИЯ ОТ ПРЕСТИЖ

В своята 20 годишна история „Престиж-96“ АД винаги се стреми към иновации и съвършенство във всичко, което прави...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: