https://barbabebe.com/bb/index.php?route=product/product&path=61_59&product_id=50

Диета при атопичен дерматит


Много хора смятат, че диетата е важен фактор при лечението на атопичен дерматит. В много случаи това е вярно. Възможно е обаче диетата да не повлияе на атопичния дерматит, докато прекалено ограничителните диети (нaпример изключване на всички белтъчни храни) могат сериозно да забавят растежа на детето. Ето някои от най-важните въпроси по отношение на атопичния дерматит:

1. Доколко са важни алергиите при атопичния дерматит?

Никой не знае отговора на този въпрос, тъй като ефектът на храната върху кожата е сложен и се оценява трудно. Фактите показват, че децата с атопичен дерматит са по-склонни към алергии и че храната понякога може да бъде фактор, засилващ проявлението на атопичния дерматит, обикновено при деца под 1 годинка.

2. Как да разберем, дали детето е алергично към някоя храна?

Най-сигурният начин е да изключите храната, която смятате, че причинява алергия, от менюто на детето, за 6 седмици, и след това отново да му я дадете. Ако се появят петна (обриви) по кожата, разстройство и повръщане и ако състоянието на екземата се влоши в рамките на 24-48 часа, то тогава е напълно възможно, детето ви да е алергично към тази храна. Ако обаче не сте сигурни, дали съответната храна е влошила състоянието на екземата, като имате предвид, че атопичният дерматит е екзема, която така или иначе се подобрява и влошава от само себе си, то имайте куража да опитате още веднъж да въведете храната в менюто на детето си. Това е най-сигурният начин за установяване на алергии при деца с атопичен дерматит, въз основа на наблюденията на родителите.

3. Има ли изследвания, които биха могли да помогнат?

За съжаление, не. Разбира се, могат да се направят кръвни изследвания, които да установят наличието на антитела към кравето мляко или яйцата, но много деца имат такива антитела в кървта си, без да страдат от хранителни алергии или от атопичен дерматит. По същия начин, кожните тестове дават данни за имунната система на детето ви, но не могат да кажат, дали атопичния дерматит се влияе от определена храна или не. Затова най-сигурният метод за установяване на хранителните алергии си остава наблюдаването на детето.

4. Какво да направим, ако подозираме алергия към някоя храна?

Важно е да обсъдите подозренията си с личния лекар на детето си или с дерматолог, преди да изключите съответната храна от менюто на детето. Помнете, че млякото например е отличен източник на калции и протеини за растящото дете. Ако трябва да изключите млечните продукти от менюто на детето си, важно е то да си набавя достатъчно протини и калции от други храни. Имайте предвид, че много деца са алергични и към соевите млека, затова непременно първо поговорете с лекаря.

При децата с атопичен дерматит най-често се срещат алергии към:

  • прясно мляко
  • яйца
  • цитрусови плодове, вкл. соковете от тях
  • шоколад
  • фъстъци
  • оцветители в храните.

Понякога е невъзможно да избягвате напълно тези храни. Ако те не влошават много състоянието на екземата на детето, то по-добре е да ги избягвате, доколкото е възможно, но не напълно.

5. Ще бъде ли детето ми алергично към определени храни?

Повечето алергии, които се появяват през първата година от живота на бебето, не остават за цял живот. По тази причина, ако на 6 месеца детето ви прояви алергия към някоя храна, вие трябва внимателно да опитвате да я въведете в менюто на бебето всяка година, за да видите, как ще я понесе. Алергията към фъстъци е от най-упоритите и ако тя води до сериозни последици, то фъстъците трябва да се избягват цял живот. Това обаче трябва да бъде обсъдено с лекаря.

По данни на Британската асоциация на дерматолозите

Коментари:

силвия

23.10.2013

Детето ми е на 16месеца от 10м. е с диагноза ад. постави ни я педиатърлЧудя се дали трябва да го прегледа алерголог

Bebok.eu

25.10.2013

Здравейте Силвия,

Според нас, няма да навреди един преглед и при алерголог/дерматолог. Поне ще чуете още едно мнение.

Поздрави
Екипа на Bebok.eu

Форма за коментари:

Вашето име:
E-mail адрес:
Вашият коментар:

Акцент

Бебе разви отравяне с олово от хомеопатична магнитна гривна

Бебе разви отравяне с олово от...

Малко момиченце от Кънектикът, САЩ, е развило отравяне с олово в резултат на поставената на ръчичката му гривна...
Отново на училище: Как да изградите правилен режим на нощен сън на детето

Отново на училище: Как да изградите...

Връщането към обичайния график и ритъм на работното ежедневие след двуседмичен отпуск може да е истински...
ИНОВАЦИЯ ОТ ПРЕСТИЖ

ИНОВАЦИЯ ОТ ПРЕСТИЖ

В своята 20 годишна история „Престиж-96“ АД винаги се стреми към иновации и съвършенство във всичко, което прави...

ул. Кожух планина 3Г
София, 1421

ina.konsulova
@bebok.eu

 

© 2008   Проект на WDG   Уеб дизайн и разработка: